Nyttig info

Referanse: Husordensregler §8, Husleiekontrakt §7
Indre og ytre vedlikehold – «hjelp til selvhjelp»

Postkasseskilt: Bestilling av postkasseskilt

Dører
Dørene må årlig smøres i hengsler og låser med vanlig låsolje, 556 spray eller annet egnet smøremiddel.

Gulv

Ved oppussing/utskifting av gulv, parkett og lignende er det viktig å beholde alle de lydisolerende elementene som nålefilt/tepper og lignende da det ellers kan bli for mye lydgjennomslag mellom leiligheter i forskjellige etasjer. Om noen lydisolerende elementer fjernes må de erstattes av minst like bra lydisolerende materiale.

Vinduer
Vinduene bør smøres i alle bevegelige deler samt i glideskinnene en gang i året. Her kan man gjerne bruke vaselin.

Ventiler
Alle ventiler som er tilknyttet ventilasjonsanlegget, så som baderomsventilen må rengjøres minst en gang pr. år. Disse ventilene lar seg lett demontere ved at man trekker ventilen rett ned, og som rengjøringsmiddel kan man nytte vanlig såpevann.

Rengjøring av ventiler er meget viktig med tanke på et godt innemiljø.

Kjøkkenvifta
Ventilasjonsviften skal alltid være tilkoblet og i funksjon. Ristene i kjøkkenvifta bør rengjøres i varmt såpevann gjerne med salmiakk en gang pr. måned. Rene rister er viktig for innemiljøet. Fett som kommer inn i vifta på loftet kan forårsake at motoren brenner opp.

Ventilasjonskanalene
Kanalene på loftet må aldri komme i klem eller rives fra hverandre, og de må heller ikke legges ned mellom bjelkene uten at det på forhånd er konferert med en fagmann på området.

En kanal må kun helle mot ventiler eller mot vifta. Kanal med lave punkter mellom ventil og vifte vil danne «kondensvann» i de laveste punktene om vinteren, noe som igjen kan føre til store vannskader i bygningskonstruksjonen.

Ventilasjon

At leilighetenes ventilasjonssystem fungerer tilfredsstillende er av stor viktighet for bygningsmassen, og vi har hatt tilfeller av følgereparasjoner forårsaket av høy innvendig fuktighet. Beboerne må derfor være ekstra oppmerksomme på:

At ventilasjonsanlegget går hele tiden (ekstremt viktig – viften skal alltid gå – minimum på ”tomgang”).
At kanaler på loft ikke er lekk, avkappet eller flatklemt. Der hvor loft brukes til oppbevaring er det spesielt viktig at dette kontrolleres.
At ventiler (i bad, vaskerom, toalett etc) vaskes/rengjøres regelmessig.
At filtre til kjøkkenhettene vaskes/renses regelmessig. Evt. bytte disse.
Eventuelle problem med ventilasjonsmotor og tilhørende kanaler skal straks meldes styret! For øvrig henvises det til paragraf 8 i husordensreglene. Det skal ikke monteres balansert ventilasjon da dette vil forstyrre husenes ventilasjonsanlegg.

Varmepumpe er ikke tillatt montert.

Innemiljø

For å opprettholde et godt inneklima er det viktig med rikelig friskluft.

Lufting bør skje ved at man hurtig lufter gjennom store åpninger, så som dører og vinduer. Langvarig lufting gjennom vinduer som står på gløtt mesteparten av året kan forårsake mugg og råte i vinduskarmen og verste fall i veggen under vinduet.

Ved bruk av vedovn eller peis er det svært viktig med god trekk som vil forhindre røyknedfall.

Loftet

På loftet får skader ofte utvikle seg i ro og mak da dette er et sted vi sjelden er. Når vi eventuelt oppdager en skade her kan skadeforløpet ha gått veldig langt.

Kontrollerer man loftet etter ekstreme værforhold som slagregn/snødrev eller ved ekstrem kulde og oppdager noe foruroligende så vent ikke med å kontakte noen i borettslagets styre.

En tidlig varsling betyr mindre skadeomfang.

Slukene
Slukene i bad, vasker, vaskerom etc. må holdes rene. Opphopning av vann rundt ett sluk kan påføre din egen eller naboens leilighet store skader. Det er viktig å etterfylle sluk som sjelden er i bruk med vann gjerne tilsatt f.eks. noen dråper soyaolje så ikke vannet så lett fordamper.

Tørre sluk med åpning rett ned i kloakken kan gi dårlig lukt i boligen.

Takrenner
Det er svært viktig å holde nedløpspunktet på takrenna fri for løv o.l.

Oversvømmelse av takrenna vil påføre panelbordene unødig mye fukt, noe som igjen vil forårsake råteskader, sprekker etc. Ta ingen sjanser for egen sikkerhet ved store høyder, kontakt heller da ansvarlig for vedlikehold i styret, som vil formidle deg til rette vedkommende

OPPUSSING
Noen beboere gjør oppussing / forandring i boligen feil. Dette skaper mye etterarbeid når det blir stilt spørsmål rundt arbeidet ved eierskifte, forsikringskade o.l.

For å unngå at feil blir gjort, og at problemer dukker opp i etterkant ved eierskifte etc, skal borettslagets styre kontaktes og gis innsyn i planer, dersom det skal foretas oppussing / forandring i boenhet som griper inn i følgende områder: – Ventilasjonsystem / kjøkkenventilator – Vannrør / avløp og varmtvannsbereder – Elektriske anlegg – Gulvarbeider /støydempende løsninger – Forandring av romløsning / flytting av vegg – Utearbeider som kan gjøre at tilgang til bordkledning / husvegg blir begrenset Det forutsettes ellers at godkjente håndverkere blir brukt der dette kreves. Det oppfordres også til å ta kontakt med styret dersom andre spørsmål rundt oppussing.

Ansvarsfordeling mellom indre(=beboer) og ytre(=brl) vedlikehold er forklart her: Vedlikehold ansvarsforhold

FARGEKODER MALING AKEBAKKESKOGEN BORETTSLAG

RØDT FELT: Kun oksydrød base, Drygolin oljedekkbeis

HVITT FELT: Drygolin oljedekkbeis, A-base, OK/007 , RE/002 , SV/009

GRØNT FELT: Fargekode (i NCS-systemet): S6010-G50Y [oppdatert 5. aug. 2016, basert på farger brukt ved maling i 2014.]

BLÅTT FELT: Drygolin oljedekkbeis, C-base BV/029 , HT/100 , SS/110

DØRER / LISTER / VINDUER: Eggehvit 0502-y, Drygolin vindus/dørmaling

Seriekoblet røykvarsler

4 tanker om “Nyttig info

  1. Hei, på grønt felt har vi fått en ny grønnfarge i 2014! Sikkert lurt å få oppdatert her på siden 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *